Nieuwsbrief - december 2023 

Themanummer Sport op School

Een tijd geleden zat ik in de wachtkamer voor een doktersbezoek. Een groep mensen die elkaar niet kennen, en een ijzige stilte. Een vrouw komt binnen met een kind in een kinderwagentje. Ze neemt plaats en lacht naar haar kind. Hij lacht ook en begint onverstaanbaar te tateren. Een oudere deftige heer glimlacht. Een vrouw wuift en zegt: een vriendelijk kind, hoe oud is hij al? Een ander zegt tegen de deftige heer: een gelukkig kind, het heeft nog geen zorgen. De stilte groep van daarnet is een groep van lachende en babbelende mensen geworden. Wie bracht dat teweeg? Een eenvoudig kind! 

Kerstmis: de geboorte van een kind dat ons redt, want God is bij ons. 

Een tijd geleden zat ik de wachtkamer voor een doktersbezoek. Een groep mensen die elkaar niet kennen, en een ijzige stilte. Een vrouw komt binnen met een kind in een kinderwagentje. Ze neemt plaats en lacht naar haar kind. Hij lacht ook en begint onverstaanbaar te tateren. Een oudere deftige heer glimlacht. Een vrouw wuift en zegt: een vriendelijk kind, hoe oud is hij al? Een ander zegt tegen de deftige heer: een gelukkig kind, het heeft nog geen zorgen. De stilte groep van daarnet is een groep van lachende en babbelende mensen geworden. Wie bracht dat teweeg? Een eenvoudig kind! 

Een kind kan veel, het haalt het goede in mensen naar boven. Er steekt in elke mens veel goeds, maar het komt vaak onvoldoende naar buiten of wordt wat ondergesneeuwd door schaduwzijden. Mocht er meer goedheid naar buiten komen, er zou ook meer vriendelijkheid en vrede zijn. Een kind roept ook tot dienstbare liefde, ouders en familie gaan er als het ware voor door het vuur. Denken we er maar wat onze ouders allemaal niet voor ons hebben gedaan. Ook als dat soms door hun onvermogen niet altijd tot uitdrukking kwam en kwetsend werd ervaren. 

Is het te verwonderen dat God tot ons komt in de gestalte van een kind? Hij, de Allerhoogste, daalt af naar de mensen en wil klein beginnen. God had zich kunnen openbaren in een wereldwonder, in een overdonderende verschijning waar de wereld versteld zou van staan. Waarbij mensen misschien angstig in een hoekje zouden zijn gekropen. Maar neen: Hij wordt als een kind geboren in een stal, in een afgelegen veld. De geboorte van de Heer Jezus is als een glimlach van God naar de mensen. 

De Heer Jezus werd door de profeten voorspeld als Immanuel, dat is Hebreeuws voor God-met-ons. Maria en Jozef hadden de opdracht gekregen Hem de naam Jezus te geven, dat betekent dan weer God redt. Dit heeft een diepe betekenis: wat klein is begonnen, houdt niet meer op. De Heer Jezus gaat niet meer van ons weg; Hij verandert de mensengeschiedenis en ook ons leven. In de Heer Jezus blijft God met ons. Wij kunnen blijvend op Hem rekenen. 

En toch is onze wereld vol met problemen. Honger en oorlog teisteren al te veel mensen, ook kinderen, overal ter wereld. Ook in ons eigen leven en samenleven is het niet altijd enkel zonneschijn. We voelen ons machteloos, verloren. 

Laat ons dan kijken naar het kind in de kribbe, dat ons zegt: God is ook klein begonnen. Wat toen begonnen is, is niet meer tegen te houden. Hoe het kwade ook aanbeukt tegen Gods plannen, uiteindelijk zal de liefde overwinnen. Maar nu al kunnen die kleine liefdeblijken van zeer velen een stroom worden die de hele aarde vrediger maakt. Alleen moeten er nog zoveel meer mensen zijn die met een groot hart voor de medemens door de wereld gaan. Kerstmis nodigt ons uit ons aan te sluiten, of inniger, bij die stroom van menselijke goedheid. 

God is met ons. Wat wij dagdagelijks ten goede proberen te doen, dat heeft Gods zegen. Met al die kleine stappen redt God de wereld, en Hij wil ons daarvoor nodig hebben. In het kind Jezus glimlacht God naar ons. Over een paar weken zullen we kerststal terug afbreken, en verliest de kerstboom zijn naalden. Maar de boodschap blijft: Immanuel, God is met ons, in de Heer Jezus, redt God. 

Als een Kind zijt Gij gekomen, 
als een schaduw die verbindt, 
als een pijn die ons geneest, 
als een nieuw begin van leven. (Z.J. 212) 

Aan u allen en allen die U dierbaar zijn een zalig en gezegend hoogfeest van Kerstmis. 
Gunter Maes
voorzitter vzw SG Scholen aan de Durme

De Karwij - Sport op school 

Tot op heden heeft de vakgroep lichamelijke opvoeding vooral les gegeven buiten. Wanneer het weer gunstig was dan hebben wij steeds naar het park Ter Beuken gestapt om les te geven. Sporten als atletiek, baseball, mountainbike, voetbal, bosspel, kogelstoten, darts met opdrachten, hockey, badminton, handbal en estafette werden gegeven.  

 

Het leerplan wordt tot op heden perfect gevolgd met uitzondering van een aantal klassen die door vakantiedagen en andere aangelegenheden hoogstens een week achterop geraakt zijn. Voorlopig ondervinden we weinig problemen op vlak van organisatie, natuurlijk moest er flexibel omgesprongen worden met de locatie wanneer het slecht weer was. Ook op vlak van materiaal ondervonden wij nog geen problemen. Sommige stukken zijn verouderd en aan vervanging toe maar kunnen op bepaalde niveaus nog dienst doen.  

 

Het park Ter Beuken is een mooie locatie om tijdens mooi weer buiten te kunnen sporten. Er is een fietsparcours voor de mountainbike voorzien, alsook een loopparcours, voetbalterrein, beachvolleybal terrein en het bos heeft ook een heuvel waardoor we in ons speelveld hoogteverschil kunnen toevoegen. In de zaal sporten is en zal ook een ideale aflossing zijn want op die manier kunnen we de sporten beginnen aanbieden die je enkel binnen kan afwerken. Ook het comfort van binnen sporten in periodes met slechtere weersomstandigheden is een positief punt.  

 

Voor de vakgroep lichamelijke opvoeding zien we ook dat we met veel nieuwe gezichten zoals Josse, Jordi en Jesper toch weinig inboeten aan kwaliteit tijdens de lessen. Er is reeds een goed fundament aanwezig waar zij op kunnen steunen en op kunnen verder bouwen. We moeten er echter voor zorgen dat we de fundamenten behouden, verder ontwikkelen en onze systemen uitbreiden. Een goede samenwerking hierin is cruciaal en ondanks het nieuwe team met verloop in collega’s verloopt dit prima. We werken dan ook samen aan een organisatie waarbij we leren van elkaar en didactisch materiaal uitwisselen.  

 

We kunnen besluiten dat we met de vakgroep een onervaren team hebben maar dat we tot op heden nog weinig problemen hebben ondervonden. We leren van andere vakgroepen door combinaties zoals GASV-LO en door het aanspreken van collega’s uit andere vakgroepen. Voor de vakgroep lichamelijke opvoeding kunnen we stellen dat er voorlopig geen structurele problemen zijn of veranderingen moeten doorgevoerd worden. We kunnen alleen bijstellen en leren uit elk klein probleem dat zich tot de dag van schrijven heeft voorgedaan.  

KOHa Secundair - SPORTIVITEITEN 

September betekent voor de leerlingen de maand van de sport. Veilig fietsen, basket, pingpong, voetbal en een stevig eindje lopen in de natuur of op de atletiekpiste (dit jaar vernieuwd!) zijn de eerste bewegingsvormen waarmee onze leerlingen kennis maken als ze in september onze schoolpoorten binnenwandelen. De Sint bracht hen vorig schooljaar ook gloednieuwe basketballen en spiksplinternieuwe pingpongtafels op de speelplaats! 

Tijdens de startdag begin september leren de eerstejaars door sport en spel elkaar beter kennen.

Traditiegetrouw zetten zowel alle leerlingen als leerkrachten op vrijdagnamiddag tijdens de Wuitensmarsen hun beste beentje voor! 8km lang verkennen zij de mooiste plekjes in Hamme. 

Sportdagen in september

Veel klim-en klauterplezier op de sportdag van de eerstejaars in Aalst via The Outsider. 

Onze tweedejaars kunnen jaarlijks hun energie kwijt op domein Puyenbroeck in Wachtebeke: bumperball, arrow tag, mountainbike, kajak, hoogtouwenparcours…  

De derdes bleven in Hamme voor een dag vol uitdagende activiteiten en teambuilding. De vierdes vertrokken met de fiets naar de Meirdam en voor de vijfdes stond er een dag vol outdooractiviteiten op de planning.

Op het programma staat in de winter een gezonde dosis wintersport: langlaufen in de Hoge Venen, skiën, snowboarden indoor in Terneuzen en ijsschaatsen tijdens de kerstperiode!

Ook de leerkrachten krijgen de gelegenheid om zich sportief te engageren. KOHa Fit brengt leerkrachten samen over de middag onder begeleiding van een sportcoach bij inBeweging Hamme.

KOHa Sportief voor het goede doel

We hebben binnen KOHa zowel een loop- als fietsteam die zich inzetten om fondsen te verzamelen voor Kom op tegen Kanker.

Op 17 maart zullen 4 leerkrachten samen 100 km afleggen in Deinze en tijdens het Hemelvaartweekend fietsen 8 collega’s samen 1 000 km voor Kom op tegen Kanker. Hiervoor worden doorheen het jaar verschillende activiteiten ingericht om het inschrijvingsgeld (samen 8 000 euro) te verzamelen.

Ons eigenste Adinda Vetsuypens startte in 2018 met ultralopen en brak in 2021 het wereldrecord 100 km op de loopband. Nu loopt zij ook voor het goede doel ‘Elke zucht telt!’ en steunt zo samen met gelijkgezinden deze organisatie die de strijd aangaat tegen mucoviscidose.

Dag van de sportclub

 

Een groot deel van onze leerlingen zet hun sportclub in de kijker op die dag door hun sportoutfit aan te trekken.

 

 

Enkele andere fantastische sportinitiatieven op een rijtje:

Veldloop Zwijnaarde en op De Ster (Vlaams kampioenschap)

Initiatie veldrijden op het Flandrien parcours in Hamme

City nightrun in Hamme

Deelname aan het indoor kampioenschap werpen van Moev

Initiatie tafeltennis in TC Hamme

Padelinitiatie aan het Meulenbroek in Hamme

Baseballtoernooi tijdens de tweedaagse naar Saint-Omer!

Sportievelingen

 

Finn De Maere deed mee aan het BK in Nijvel met discuswerpen en kogelstoten. Met discuswerpen behaalde hij een eerst plaats met 41,03 m en werd hiermee dus Belgisch kampioen discuswerpen 2023. Met het kogelstoten behaalde hij een 2de plaats met 11,84 m.

Tijdens een bokswedstrijd in de sporthal van Hamme leverde Renke De Maere een knap staaltje boksen af.

 

Lenz Everaert werd Belgisch kampioen waterski-racen in de F2-klasse!

 

Merijn Huygens behaalde brons op het Belgisch kampioenschap veldlopen in Brussel en evenaarde het schoolrecord van de looptest op de 2400m in 7 minuten en 15 seconden! Op 19/11/23 is er alweer een BK veldlopen.

 

Alexander Malfiet nam deel aan het WK schaken in Sardinië.

OLVI-PiusX - Boordevol SPORT 

 

Een schooljaar op OLVI-PiusX zit boordevol sport.  

We zetten sport maar al te graag in als ultieme tool om tot verbinding te komen bij de start van het schooljaar.  

In het eerste jaar zetten we bij de onthaaldagen via groepsdynamische spelen in op vertrouwen en kennismaking op de sportpleinen ‘TER ELST’ in Zele.  

Onze derdejaars trekken eropuit naar de Donk in Berlare om elkaar beter te leren kennen bij de overstap naar de tweede graad.  

Aan het einde van de maand september gaan alle leerlingen uit het tweede jaar op sportdag. Daarvoor schakelen we de monitoren van het domein ‘Puyenbroeck’ in. Ze staan garant voor een uitdagende dag.  

Begin oktober kiezen onze zesdejaars er resoluut voor om de leerkrachten uit te dagen voor een heuse sportclash. De officieuze kick-off van hun laatste jaar op OLVI-PiusX. 

Maar sport is meer dan sportdagen alleen. Het gaat ook over momenten tijdens de theoretische lessen waarop leerlingen kunnen ontspannen. Zo zetten we tijdens onze middagactiviteiten in op vrij spel. Het spel ‘Tussen vier vuren’ is hierbij de grote favoriet van onze leerlingen. Maar ook een spelletje Kubb tijdens de middagpauze kan velen bekoren. Daarnaast komt ook denksport aan bod op onze school. Een kleine groep schakers groeit stilletjesaan uit tot een team. We denken erover na om deel te nemen aan scholencompetities schaken. Want ook denksport is sport! 

Sport gaat eveneens over veiligheid en uitdaging. Onze leerkrachten lichamelijke opvoeding sloegen daarom de handen in elkaar met de verantwoordelijken van de ouderraad. In de lente bieden ze aan alle leerlingen van de eerste graad een mountainbikeles aan in de eigen buurt. De ouderraad staat mee in voor de financiële kant van de zaak. Bovendien ondersteunen enkele bereidwillige ouders én enkele enthousiaste leerkrachten de sportleerkrachten bij deze rit. Een fijne, uitdagende ervaring voor de leerlingen, die op deze manier hun eigen streek op een andere manier leren kennen. Tijdens dit project zetten we ook in op veiligheid via EHBO-lessen. Met praktische en theoretische oefeningen leren onze jongeren de basishandelingen die nodig zijn om gepast te reageren bij kleine medische problemen. Een verband aanleggen? Of een wonde verzorgen? Op een goede manier reageren bij een brand? Om deze lessen goed te doorlopen, werken onze leerlingen van de richting Verzorging mee aan de lessen. Een fijne wisselwerking binnen de eigen schoolmuren. 

We trekken er soms ook wel eens echt op uit om te sporten op OLVI-PiusX. In de maand mei trekken onze derdejaars traditioneel op hun grote sportkamp. Aan het concept hebben we de laatste jaren weinig veranderd. Deze driedaagse in Nieuwpoort stond in het verleden steeds garant voor blije gezichten, een leuke groepssfeer een héél véél beweging. De leerlingen vertoeven in een beurtrol elk een dagje op de avontuurlijke site van “The Outsider”. Hier wordt naar hartenlust gekajakt en wordt ook een spannende marinierspiste bedwongen. Het natte pak nemen de meeste leerlingen er met plezier bij. Eveneens worden er verschillende nieuwe en traditionele sporten beoefend in en rond het hotel van de Floréal club. Honkbal, zwemmen of het rustigere minigolf zijn bij de meeste leerlingen al bekend. Maar een initiatie rugby, spannende Beach games of een potje spikebal zijn voor de meesten nog onbekend terrein. Een leerrijk en ontspannend EHBO-avondspel in de straten en op de dijk van Nieuwpoort behoren ook tot het programma. 

Op dinsdagavond staat er naar aloude gewoonte een showavond op het programma. Iedere klas zet zijn beste beentje voor om een hilarisch toneeltje of een cool dansje op het podium te brengen. Achteraf wordt het laatste beetje energie nog aangewend om te dansen op de dansvloer. Woensdagochtend zijn de oogjes erg klein, maar kunnen de meesten toch nog een greintje fut vinden om het Nieuwpoorts kampioenschap touwtrekken aan te vatten. Een unieke ervaring die over veel meer gaat dan sport alleen! 

Ook onze leerkrachten tonen hun sportieve kant! Zo is er een OLVI-PiusX dameszaalvoetbalploeg. Daarnaast lopen en fietsen enkele gedreven leerkrachten ieder jaar voor Kom Op Tegen Kanker. Dit met de steun van ons allen!  

Samen in beweging komen, trekken we nog door tot in de zomermaanden, want dan trekken we met een 80-tal leerlingen op bergkamp. Samen op kamp met je schoolvrienden, een unieke ervaring! 

Sport is verbindend… 

Sport is ontspannend… 

Sport is veiligheid en uitdaging… 

Sport is je inzetten voor… 

Sport is OLVI-PiusX! 

VLOT! campus CREO - CREO Universalis 

Op campus CREO bruist het van jonge mensen vol energie. Om die energie wat te kanaliseren komen er in de lessen sport heel wat verschillende sporten aan bod. Sommige sporten kunnen in onze eigen sporthal doorgaan maar we gaan ook vaak op verplaatsing om ook andere sporten te leren kennen. 
Daarnaast krijgen leerlingen ook af en toe een klasuitdaging. Hiernaast zie je enkele sfeerbeelden van de piramide. Leerlingen krijgen de uitdaging om een menselijke piramide te bouwen. Eerst in groepjes van vier, dan in groepjes van een achttal leerlingen en tot slot met de hele klas.  

Middagsport

Daarnaast is de middagpauze het ideale moment om nog wat extra energie kwijt te raken tijdens de middagsport. Elke middag kunnen de leerlingen van onze campus deelnemen aan de middagsport. Soms is er een balsport, soms dans of nog een andere sportactiviteit. Drie keer per jaar is er ook een interklascompetitie. Zo hebben we elke jaar onze eigen CREO Universalis. Alle klassen van campus CREO gaan er per jaarschijf de uitdaging aan om de beker binnen te halen en zich te kronen tot CREO Universalis. 

VLOT! campus Sint-Laurentius  

De leerlingen van VLOT! campus Sint-Laurentius maken op sportdagen kennis met sporten die ze niet (goed) kennen. Vooral de sportdag aan zee voor de leerlingen van het 5e jaar is elk jaar een succes. Naast rafting en kayak op zee beleven de leerlingen allerlei sportieve avonturen op het strand. 

Sport verbindt. Daarom wordt er ook tijdens de ontmoetingsdagen voor de 3des veel aan sport gedaan. Alleen al de fietstocht van bijna 60 kilometer richting Maldegem is het vermelden waard. Maar er wordt uiteraard ook gevoetbald, gevolleybald, gebasket en geravot in de Meetjeslandse bossen. 

Voor leerlingen van de tweede graad is ook de middagsport zeer belangrijk! De leerkrachten van LO begeleiden om de beurt deze activiteiten. Momenteel loopt er een voetbalcompetitie met maar liefst 16 ploegen uit verschillende klassen. 
 
Deze ploegen nemen het 's middags tegen elkaar op. Ze spelen telkens wedstrijden van drie tegen drie. Op dit moment zijn de ploegen nog bezig aan de poule wedstrijden (poule A en B). Na deze poules zullen de finales gespeeld worden. Het winnende team neemt het op tegen een selectie leerkrachten. 
 
Dankzij onze nieuwe basketring, waar de ouderraad mee voor zorgde, bieden we sinds dit jaar ook basketbal aan. Leerlingen konden hiervoor vrij inschrijven om over de middag een spelletje basket te komen spelen! 
 
We wensen de leerlingen alvast veel sportplezier dit jaar! 

Team LO

Westende met de 5de jaars  

VLOT! Campus Sint-Lodewijk start het schooljaar extra sportief. 

De eerste volledige schooldag bestaat immers uit een sportdag. De vijfdes trokken hiervoor per fiets naar Wachtebeke waar zij een uitgebreid aanbod kregen van minder gekende sporten. Uitschieter hierbij was zeker het ‘schapen drijven’: stressvol indien je niet over de nodige kalmte en geduld beschikt. De zesdes konden zich weerom uitleven op de reuzegrote springkastelen: vermoeiend maar deugddoend! 

 

Campus Sint-Lodewijk ligt weliswaar in het centrum van Lokeren maar beschikt over een arsenaal aan sportmogelijkheden buiten. Op de terreinen achter het station kunnen de leerlingen strandvolleyballen of veel inspannender: de heuvel oplopen als weerstandstraining. Sporten in het groen staat voorop de eerste maanden van het schooljaar. Op het Schuttersplein wordt er rugby gespeeld. De Coopertest gaat door op het atletiekplein. Ken je LOFI? Dat is fietsen afgewisseld met lopen. Heel wat klassen lopen en fietsen zo rond de Durme of het Molsbroek. Of wat te denken van een spelletje Stratego in het Verloren Bos? Kortom: mogelijkheden zat in de omgeving van onze campus om te werken aan de fysieke conditie! Pas als de donkere ochtenden eraan komen, verhuizen we stilaan naar de sportterreinen binnen… 

 

Naast de twee obligate sportuurtjes in de week, is er ook nog de mogelijkheid om de sportzaal van de school te gebruiken tijdens de middagpauze. Van de ‘middagsport’ wordt gretig gebruik gemaakt. De leerlingen kunnen zich inschrijven op het secretariaat om vrijblijvend te komen sporten. Tot dusver zijn het vooral basketters en voetballers die zich uitleefden tijdens de middag. In de loop van het jaar worden er zeker nog tornooien georganiseerd die vooral bij de tweede graad in trek zijn. 

 

En last but not least- voor wie nog meer in de benen heeft- kan er nog gekozen worden voor sport als keuzevak. Wil je je nog meer vervolmaken in boksen, handbal,… of gewoon je energie kwijtspelen, dan kies je uiteraard voor dit vak! 

VLOT! campus Sint-Teresia een groene én sportieve school

Sporten is gezond, een leuze die op campus Sint-Teresia ter harte wordt genomen door keuzes voor sport die ze kunnen maken. 

Sinds dit schooljaar biedt de school sportwetenschappen (finaliteit doorstroom) aan in de tweede graad. De focus ligt in deze studierichting op sport (5 uur) en de bijhorende relatie met wiskunde en wetenschappen. We bieden hierin zowel theorie als praktijk aan.  

Daarnaast kunnen leerlingen – al een 5-tal jaar - ook kiezen om in de eerste graad leerlab sport te volgen. Tijdens deze twee lesuren worden leerlingen uitgedaagd met verschillende sporten die niet worden aangereikt tijdens de uren lichamelijke opvoeding in de algemene vorming. Jaarlijks organiseren we een sportdag eind april waar elk leerjaar extra sportief wordt uitgedaagd op locatie of op de school. Bij de start van onze eerstejaars op campus Sint-Teresia maken we elk jaar gebruik van onze sportpleinen en de groene omgeving van de school om de eerste dagen op een sportieve manier te starten (wandeling in Eksaarde, kennismakingsspelletjes op de sportpleinen). 

 

Sport is niet iets waar alleen aandacht aan besteed wordt tijdens de lesuren. Ook tijdens de pauzes is er ruimte voor sport en spel. Zo wordt er jaarlijks een voetbalcompetitie georganiseerd waarbij leerlingen het tegen mekaar opnemen. Daarnaast is er ook een afscheidsmatch voor de vierdejaars tegen personeelsleden.  

Er wordt niet alleen gefocust op voetbal, ook andere sporten kunnen aan bod komen (zoals badminton, hockey, KUBB, schaken). Leerlingen zijn vrij om tijdens de middagpauze sportmateriaal te ontlenen zodat zij zich op de sportpleinen kunnen uitleven. 

 

We hebben ook aandacht voor de sportieve hobby’s van onze jongeren. Op woensdag 27 september was het de dag van de sportclub. Iedereen mocht zijn sportclub tonen aan de hand van hun sportkledij. De diversiteit aan sporten was duidelijk merkbaar. Tennis, badminton, padel, hockey… passeerden de revue.  

Ongeveer driekwart van onze leerlingen komt met de fiets naar school. Indien we verplaatsingen doen tijdens de lesuren voor sport of cultuur (vb.: naar theater in het cultureel centrum in Lokeren), proberen we zoveel als mogelijk dit met de fiets en een fluohesje te doen.  

Campus Sint-Teresia: niet alleen een groene maar ook sportieve school. 

Scholengemeenschap Scholen aan de Durme -- Hamme - Lokeren - Zele

H.Hartlaan 1a 9160 Lokeren

facebookE-MailWeb Site